Kerti sövények ápolása

Kerti sövények ápolása

Egy szép kerti sövény a környék dísze lehet. Emellett árnyékot, menedéket és privát szférát teremt.

1. Mikor metsszen?

A sövény metszését a legjobb tavasszal elvégezni. Néhány sövényfajta ellenáll a hidegnek és a fagynak, de a legtöbb rosszul reagál, ha a friss vágásokat alacsony hőmérsékletnek teszi ki. A nyár folyamán annyiszor végezhet utómetszést, ahányszor csak szeretne. Ha a növekedési szakaszban rendszeresen lemetszi a kiálló ágakat, ezzel arra ösztönzi a növényt, hogy felfele növessze ágait. Ha szükséges, kétszer is megmetszheti fáit – egyszer nyár közepén, és egyszer nyár vége fele.

2. Szerszámok

Legyen körültekintő, milyen szerszámokat választ. Az olcsó szerszámok gyakran gyorsan elkopnak, és egy tompa penge több kárt okoz, mivel vágás helyett roncsolja a növényt, amely meggátolja az egészséges növekedést.A legjobb eredmény elérése érdekében a finom munkák nagy részéhez használjon kézi ágvágó ollót, fogazott pengéjű sövénynyírót a vastagabb ágakhoz és ágvágót a legvastagabbakhoz.
• Kézi ágvágó ollók és metszőollók – a finom munkavégzéshez
• Sövénynyíró ollók – recés pengével a vastagabb ágakhoz
• Ágvágók – a masszív ágakhoz
• Elektromos sövényvágók – kétoldalas a formázáshoz vagy egyoldalas az egyenes profilra vágáshoz.

3. Hogyan csinálja?

Vonalvezetőként ajánlott madzagokat (vagy mérőlézert) használni, hogy sövényeit egyenletes, szép formára vághassa. Először a ”nagyobb daraboktól”, kiálló vastag ágaktól szabaduljon meg, és csak utána térjen át a finom munkára. A sövény oldalának alját ajánlott szélesebbre nyírni, hogy a leveleket sok napfény érje. A sövényeknek egy fejjel lefelé fordított vázához kell hasonlítaniuk.
Mi az, aminek mennie kell? Ha azért nyírja meg, hogy újra nőve erősebbé váljon, koncentráljon a középső részen található hosszú ágakra, de ha ”finom munkát” végez, koncentráljon a formára, az egyenletességre és a ritkításra. Fentről haladjon lefelé. Ne felejtse el a sövényt is műtrágyázni, hogy energiát biztosítson számára, és további növekedésre ösztönözze.
Ezzel a néhány tippel – és egy kis régimódi, kétkezi munkával – minimális erőfeszítéssel hozhat létre szép, egészséges sövényt.
Sok sikert!