Kert és telektulajdonosoknak

Egy kert a ház körül található, többfunkciós ökológiai egység.

A harmonikus kert alapja a jó terv. Egységes kialakításához mégis elengedhetetlen, hogy jól illeszkedjen környezetéhez, az épületekhez, illetve tájhoz, függetlenül attól, városban vagy vidéken alakítjuk ki.

A kert kialakításának legfontosabb szempontja, hogy milyen igényeket, illetve funkciókat támasztunk vele szemben. Meghatározó szempont a terület elhelyezkedése, mivel míg egy vidéki kert szerves része a tájnak, addig egy városi nem minden esetben.

Vidék

A vidéki kertek jelentősen hozzájárulnak a táj képének alakulásához. Megalkotásuk és fenntartásuk sokkal többet jelent, mint pusztán kertészkedést és kikapcsolódást. Magukba foglalják a természetes világ egy darabját, mint idős fák,omladozó támfalak, régi kerítések és patakok.

Város

A városi kert szerepe ettől eltérő. Inkább az ember céljait szolgálja, kevésbé természetközpontú, ezért megfelelő enteriőr kialakításával elérhetjük, hogy otthonunk a kertünkkel kiegészülve tágasabb legyen.

MI EGY KERT FŐ FELADATA?

Egy kert fő feladata a pihenés, a kikapcsolódás, illetve a teljes ellazulás megteremtése.

A XXI. század emberének elengedhetetlen feladata a táj és a kert létrehozása, illetve annak gondozása, megőrzése.

Gondolkozzunk bármilyen típusú kertben, harmonikussá akkor válik, ha jól illeszkedik környezetünkhöz és tükrözi otthonunk sajátosságait.