Füvesítés

Füvesítés

Soccer Ball, Lawn, Ball, Flooring, Land

Bár megoszlanak a vélemények, hogy mikor a legszerencsésebb fűmagot vetni, sokan tavasszal állnak neki a kikopott pázsitot pótolni, vagy a kertépítési tervek alapján újabb területeket füvesíteni.

A fűmagvetés ideális időpontjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egy biztos, a munkálatok a fagyok végétől a fagyok bekövetkezéséig történhetnek, minden időszaknak vannak előnyei és hátrányai is. A kora tavaszi időszak hőmérsékleti viszonyai bizonytalanná teszik a kelést, az őszi vetés kevésbé van kiszolgáltatva a csapadék hiányának, s nyáron a leglátványosabb eredményű a munka. Ekkor napokon belül kizöldül a terület, de a zsenge fűszálak gyakori öntözést igényelnek.

A talajt művelni kell! A vetés időpontjánál fontosabb a talaj előkészítése és gyomtalanítása. Ha nem megművelt területről van szó, akkor a takarónövényzetet le kell kaszálni, majd a talajt totális hatású gyomirtó szerrel kezelni. A talaj felső, 15-20 centiméterét rotációs kapával célszerű átforgatni, ezt követően a lehető legegyenletesebbre eldolgozni. Ezek után a területet ugyanúgy érdemes kezelni, mintha vetve lenne. Az esetleg kikelő gyomokat távolítsuk el, és néhány hét elteltével ? most már csak a talaj felső néhány centiméterét meglazítva elvégezhetjük a vetést. Ha a talaj szerkezete vagy tápanyagkészlete nem megfelelő, akkor időközben azt természetesen adalékanyagokkal (például tőzeg, homok, komposztált szerves trágya stb.) pótolni kell.

A vetőmag mennyisége 7 gramm/m2 legyen. A szakirodalom mindenhol ennek a felét jelöli meg, de a tapasztalatok szerint kifogástalan kelés csak a nagyobb mennyiségtől várható. Természetesen 3-5 grammos mennyiség is kielégítő eredményt adhat, de akkor a terület beállásához huzamosabb időre van szükség.

Vetés után a magot feltétlenül takarni kell vékony talajréteggel a kiszáradás elkerülésére. Ennek munkaeszköze a speciális felületű henger, amely lehet szöges vagy bordázott felületű. A hengerpalást egyenetlen felülete a talaj felső néhány centiméterét a magokkal együtt mélyebbre forgatja, így érve el afűmag kifogástalan takarását. Ezután sima hengerrel tömörítjük a vetést, hogy a kapillárisok lezárásával csökkentsük a párolgásból adódó vízveszteséget.