Az öntözés 10 aranyszabálya

Az öntözés 10 aranyszabálya

Ahhoz, hogy nyáron növényeid ne konyuljanak le, rengeteg vízre van szükségük. De mennyit, milyen gyakran, felülről vagy alulról? Ebben a cikkben néhány ötletes és hasznos tényt olvashatsz az öntözéssel kapcsolatban.


1. szabály: Legyenek egyenletesen nedvesek

A legtöbb növény esetében a talajnak egyenletesen nedvesnek kell lennie. Azonban, ha öntözés előtt kicsit kiszárad a talaj, az kedvezően hat a gyökérfejlődésre.

2. szabály: Öntözzön ritkábban, de akkor alaposan

A virágágyásnak heti egy-két öntözés általában elegendő: jobb ritkábban, de bőséges vízzel öntözni, mint gyakran, de kevés vízzel.

3. szabály: Késő este vagy kora reggel öntözz

Ha este vagy éjszaka a már lehűlt talajt öntözöd meg, kevesebb víz párolog el, mintha nap közben a meleg földet locsolnád. A növények pedig megfelelő mennyiségű vizet szívhatnak fel a következő napi napsütés előtt.

4. szabály: Tartsd szárazon a leveleket

A nedves levelek fertőzött levelekké válnak. Ha levelek egész este nedvesek maradnak, levélpenészes fertőzés alakulhat ki rajtuk. A vizes levelek a napsütésben enyhén megéghetnek (vízcseppek által okozott „nagyító” hatás).

5. szabály: Megfelelő mennyiségű vizet adj növényeidnek

Az ideális öntözés azt jelenti, hogy elegendő víznek kell eljutnia a gyökerekig. Túl kevés víz csak a felső talajréteget fedi be. A megfelelő öntözés azt is jelenti, hogy a haszonnövényeknél a termés beéréséig kifejezetten fontos az egyenletesen nedves talaj.

6. szabály: Nagyobb mennyiségű vizet részletekben juttass ki

A talajnak időre van szüksége, hogy beszívja a vizet. Ajánlott inkább részletekben öntözni, minthogy az éltető víz felhasználatlanul elfolyjon az ágyásból.

7. szabály: Célzottan öntözz, de eloszlatva

Ha mindig csak egy gyökérpontnál öntözöl, az egyoldalú gyökérnövekedéshez vezet, mely gyengébb tápanyag-hasznosítást eredményez. Ezért mindig a növény körül, a teljes öntözési területen eloszlatva locsolj.

8. szabály: Víztakarékos módon öntözz

Csak annyit öntözz, amennyit feltétlenül szükséges. Ez nagymértékben leegyszerűsíthető egy automata öntözőrendszerrel és egy nedvességérzékelővel – a virágágyásban, az erkélyen vagy a gyepen.

9. szabály: Kerüld a pangó vizeket

A pangó vizek kiszorítják a talajból a levegőt – oxigén nélkül a gyökerek pedig megfulladnak.

10. szabály: Használj minőségi, agyagban gazdag földet

Az ásványi agyagban gazdag földbe ültetett növény jobban növekszik, ebből fakadóan jobban és egyenletesebben képes megőrizni a vizet a talajban. Esős nyarakon és télen biztosítja a víz elvezetését, így akadályozva meg a pangó vizek kialakulását.