Fűgondozás tél után

Fűgondozás tél után

A fagyok elmúltával azt tapasztalhatjuk, hogy gyepünket barnássárga elhalt fűszálak borítják, így meg kell kezdeni annak takarítását, átvizsgálását.

A föld kiengedése után, először egy lombseprűvel takarítsuk át a pázsitot, hogy eltávolítsuk az elhalt növényrészeket, a mohát és a szennyeződéseket. Igyekezzünk csak a felső réteget, különben megsértjük a fű oldalhajtásait.

Az első fűnyírást csak akkor kezdjük el, ha már megkezdődött a fejlődés, de 4 cm alá ne menjünk! Ezután jöhet a fűszellőztetés, mely végezhető kézi módszerekkel, vagy gép segítségével. Utóbbival széltében is hosszában is járjuk végig a terültet.
Ez után tudjuk felmérni, hogy szükség van-e felülvetésre. Ha igen, azt hengerezéssel tömörítsük, de ugyan olyan magot használjunk, amilyennel a többi részt is telepítettük és fedjük 0.5cm vastagon. Gyepszőnyeg esetében ugyanattól a termelőtől vásároljunk.

Műtrágyázásnál ajánlott kézi műtrágyaszóró használata, hogy egyenletes legyen a szórás, ellenkező esetben foltos lesz a gyep. A fű növekedéséhez és tűrőképességéhez nitrogénre és káliumra van szüksége, a gyökér fejlődését pedig a foszfor segíti.
Ha sok az árnyékos terület, és a gyep hajlamos a mohásodásra, már erre is van megoldás trágya formájában.