A füvesítés buktatói: Nem megfelelő tervezés és időzítés

A füvesítés buktatói: Nem megfelelő tervezés és időzítés

A közfelfogással ellentétben a kertfüvesítés kifejezetten munka- és vízigényes. Sokan csak a kert kialakításával kapcsolatos tanácstalanság miatt döntenek a füvesítés mellett. Vétek azt gondolni, hogy elvetjük a fűmagot és már semmi gondunk nem lesz a gyeppel, csak az előnyeit élvezhetjük.

A befüvesített területrésszel semmiképp nem szabad túlzásokba esni. A focipálya méretű gyep inkább visszataszító, mint szép látvány. Törekedjünk arra, hogy maximum a kert 2/3-át borítsa gyep. Kerti utakkal, lombhullató vagy örökzöld cserjékből kialakított sövényekkel és évelő ágyásokkal csökkenthetjük a gyep méretét és kellemes, természetes hangulatot varázsolhatunk a kertbe.

Az alapos tervezés az alfája és omegája a kertfüvesítésnek is. Sem télen, sem a nyári hőségben nem lehet füvesíteni, a legalkalmasabb időszak a vetésre az ősz vagy a tavasz. Hagyjunk elég időt a talaj előkészítésére. Már most, nyár elején készüljünk elő az őszi füvesítéshez, hogy jövő év tavaszán csodálatos gyepszőnyeg-minőségű fűvel büszkélkedhessünk.

A tavaszi vetés legnagyobb ellensége a hideg. Áprilisnál előbb nem kezdhető meg, mert a talaj felmelegedése szükséges a csírázás megindulásához. Száraz tavaszon gyakori öntözéssel (naponta többször) kell elősegíteni a fűmag életre keltését.

 

Őszi vetésre augusztus utolsó hete-szeptember első fele a legalkalmasabb. A mérsékelt nappali hőmérséklet, a még meleg talaj, a csapadékosabb időszak kedvez a magok csírázásának. Az őszi vetés a legjobb a zöldítéshez, egyetlen veszélyforrás a lehulló lomblevélzet. A füvön hagyott levelek könnyen „megfullaszthatják” a friss fűszálakat, ezért az őszi vetésnél gondoskodnod kell a levelek rendszeres, akár napi többszöri eltakarításáról is.

Az őszi vetés mellett szól
• a melegigényes gyomok fejlődése visszaesik a hűvösebb idő beköszöntével,
• az őszi vetés tavaszra már kellően „idős” lesz, hogy a tavaszi munkálatokkal gyomirtós kezelést is kapjon, megelőzve a gyom megerősödését (a tavaszi vetést leghamarabb ősszel szabad gyomirtóval kezelni, a fiatalabb füvet képes tönkretenni a vegyszer),
• az őszi vetés előtt van időd jól felkészíteni a talajt a vetésre.

Ha az őszi vetés mellett tesszük le a voksunkat, akkor érdemes már júniusban elkezdeni a felkészülést. A hely (napos, árnyékos ) és az igénybevétel (általános célú, strapabíró) ismeretében válasszuk ki a fűmagot. A fűfajta függvényében 35-50 gramm négyzetméterenként magra lesz szükségünk. Érdemes betartani a gyártó előírásait, mert ha túl kicsi a szétszórt fűmagszám, akkor a gyomok elnyomhatják a füvet. Míg túlzott fűmagadag esetében a bokrosodást követően, a nedves füvet nem tudja átjárni a levegő, ami kedvez a gombák megjelenésének.