A fűnyírás alapvető szabályai

A fűnyírás alapvető szabályai

A fűnyírás elősegíti a pázsit sűrűsödését, erősödését és terhelhetőségét. Ezért rendszeresen el kell végezni!

Ha azt szeretnénk, hogy a gyepünk sűrű legyen, elengedhetetlen a heti fűnyírás, de legalább másfél hetente. Kivétel lehet ha nagy szárazság van, de erre kitérünk egy későbbi pontban.

Nem szabad hirtelen kopaszítani sem, azt megérzi a fű, kisebb felületen tud fotoszintetizálni. Maximum 1/3-adot vágjuk le, és igyekezzünk úgy alakítani, hogy elérjük a megfelelő magasságot, mely kb. 4-5 cm. Ha valami oknál fogva ennél rövidebbet szeretnénk, akkor sűrűbben kell vágni.

Egy életlen metszőollóval nagy károkat tudunk tenni egy növényben, nincs ez másképp a fű esetében sem. Gyenge pengéjű késsel roncsoljuk a fűszálakat, és ahelyett hogy levágnánk belőlük, rosszabb esetben gyökerestül is kitéphetjük őket így.

Szintén tővesztéshez vezethet, ha túl száraz, vagy túl nedves talajon végezzük a nyírást.

Ha nincs fűtároló a fűnyírónkon, akkor manuálisan távolítsuk el a levágott szálakat, különben berothaszthatjuk a még élő töveket is, emellett esztétikailag sem túl szép, nem azért vágtuk le, hogy aztán ugyan úgy ottmaradjon. A komposztálóban azonban még használt tudjuk venni a levágott szálaknak.

A nagy nyári melegben inkább estére időzítsük a fűnyírást, majd öntözzük is be a gyepet.